Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Буковинець Артур, користувач 1ua
Артур Буковинець
Тема: про поховання часів I світової війни
Звивається стежиночка
до рідного села,
Та найдорожча жилочка,
де молодість пройшла,
Та ниточка без вузликів,
що в серці я ношу,
Та найсвятіша музика,
якою дорожу.
Веде вона по споришах
в калинові гаї,
До верб, де ночі не на жарт,
співають солов’ї.
Де луг, де гайворін-трава,
де гомонить струмок,
Де все дитинство ожива
від згадок і думок.
Село моє, мій дивосвіт –
колисочка подій,
Лишило ти глибокий слід
у пам’яті моїй.
Все найдорожче зберегло,
моє село Валя Кузьмин.
/Паламар Світлана Дмитрівна/

7 травня 2014

Буковинець Артур, користувач 1ua
Артур Буковинець
Тема: про поховання часів I світової війни
 с. Валя Кузьмин (колись - Францталь). Це колишне німецьке село.
Згаданий Вами цвинтар був створений 1936 р., але освятили його 10 червня 1937 р. Там поховано 3 785 бійців. Переважно це рештки полеглих перенесені туди з сусідніх населенних пунктів, про що можна довідатися з таблиць, що вмонтовані у памятну стіну. Роботи профінансувала Німеччина. Спроектувала і побудувала цей інтернаціональний цвинтар Чернівецька фірма з виготовлення памятників Карла Москалюка. Після Першої світової війни в Румунії виникло товариство, яке почало опікуватися військовими могилами на терені Румунії. Як відомо, Буковина, як терен, де часом точилися досить запеклі боєзіткнення, опинилася після розпаду Австро-Угорщини у складі Румунського королівства. Так ось, це товариство, що носило назву спочатку 'Пошана Героїв', потім 'Культ Героїв' прийняло рішення укрупнити військові поховання для кращого їх догляду. У північній частині, зокрема, для цього були визначені Чернівці (старий цвинтар (вже існуючий на кінець війни австрійський військовий цвинтар 1,5 га), с. Звенячин та с. Францталь). Туди стали перепоховувати рештки вояків з полів, лісів та громадських цвинтарів.
Цей інтернаціональний цвинтар виник на місці братської могили вояків німецької армії, які потрапили у засідку замаскованого російського кулемета влітку 1917 р.
Отож, цей цвинтар є третім за кількістю похованих вояків у північній частині Буковини. На першому місці Чернівці - 15 тис, на другому - інтернаціональний цвинтар поблизу с. Звенячин (що як до Заліщиків) - 11830.
Товариство Буковинський Чорний хрест/Догляд воєнних могил відреставрувало його у травні 1993 р., а 18 липня відбулося його друге відкриття і освячення.
Товариство Буковинський Чорний хрест/Догляд воєнних могил 1998 року видало нарис- путівник 'Слідами забутої війни в Буковині 1914-1918 рр.', у якому представило грунтовний матеріал по військових могилах у північній Буковині. Це було зроблено вперше в Україні. Дістати її можна лише у Науково-дослідному центрі Буковинознавства при ЧНУ. (55-18-05 питати Наталку, це бібліотекар Австрійської Бібліотеки)
посилання:  http://relicfinder.i...=74&t=170

11 січня 2011


1


  Закрити  
  Закрити